Viva i Roma 7-11 mars 2018

Viva i Roma 7-11 mars.

Nok en vellykket Viva tur er gjennomført, og denne gangen tok koret turen til Italias hovedstad, Roma.

7 mars.

Onsdag morgen klokken 07.30, sto 32 korister sammen med dirigent, pianist og fire reiseledere klare til avreise. Flyturen gikk bra og koret tok en liten mellomlanding i Amsterdam der penger ble utdelt slik at koristene kunne få i seg mat av eget valg. Klokken 14.15 gikk flyet videre til Roma.
Etter noen lange timer på reise var det ankomst på hotellet kl.18.00. Her var vi så heldige at vi kom frem akkurat da den verste regnbøyen kom. Både korister og voksne ble våte og måtte skynde seg med å få bagasjen trygt inn i lobbyen. Fra hotellet var det rett videre på en restaurant som lå 160m fra hotellet. Maten på denne restauranten var en liten nedtur, da flere hadde store forventninger om å endelig kunne få smake ekte italiensk pizza. Allikevel spiste vi oss mette, og så frem til maten som vi skulle få servert senere på turen.
Etter mat var det en liten øvelse i lobbyen, der blant annet resepsjonisten ble gledelig overrasket. Øvelsen ga gode resultater, og koristene var nå enda mer forberedt og klare til konserter! Klokken 22.00 var det leggetid, og etter en hektisk dag var de fleste koristene i søvn før de traff puten.

8.mars.

Torsdagen våknet vi til strålende sol og god temperatur. Dette tas vel imot etter en kald og lang vinter i Norge. Frokosten ble servert nede i kjelleren på hotellet og her kunne koristene velge mellom alt fra frokostblanding til bagels. Det er alltid viktig å få i seg god og næringsrik mat når en lang og krevende dag står for tur.

Etter frokost sto taxiene klare til å ta oss til teateret der vi skulle ha vår første konsert. Meningen var egentlig at vi skulle ta metro, men denne dagen var det generalstreik i byen, all kollektiv transport sto stille. Det ble en øvelse før selve konserten, som vitnet om at dette kom til å gå bra! Etter øvelsen var det god nok tid til at koristene kunne kjøpe seg en etterlengtet «Gelato». Her kom flere tilbake med fargerike is som smakte alt fra melon til sjokolade.
Flere mager hadde begynt å rumle etter den halvtimes lange øvelse, og det var da tid for lunsj. Her spiste vi på en «Ristorante» som lå bare 150m fra teateret. Koristene fikk da lasagne og flere utbrøt at dette var den beste lasagnen de hadde smakt! Stemningen var god, og koret var godt samlet under måltidet der både eldre og yngre satt sammen med hverandre.
VIVA var det siste koret som skulle opptre under konserten. Før oss var det kor fra blant annet Hellas, Tyrkia og Russland. Konserten gikk veldig bra. Responsen var overveldende! Mange var særlig imponert over koreografien på flere av sangene, og hvor livlige koristene var når de sang.
Etter konserten gikk turen til hotellet for å skifte klær, for det var nå tid for å ta turen inn til sentrum. I VIVA er vi så spreke at vi går! Turen inn til sentrum var på over 45min. Det var nemlig kvinnedagen i dag med demonstrasjoner i byen og mye politi. Derfor måtte vi gå litt omveier. Vel fremme spiste vi på en flott restaurant som lå bare noen meter fra den kjente Spanske- trappen. Her var det en veldig vellykket middag der koristene endelig fikk smake italiensk pizza! En tur innom Spanske trappen var det også tid til før turen gikk hjem til hotellet. På vei gjennom sentrum sang koristene de afrikanske sangene, og plutselig møtte vi på en joggegruppe. Joggerne markerte kvinnedagen ved å jogge gjennom byen. Vi la i vei sammen med dem og da vi tok en pause,  bestemte vi oss for å synge for dem. Flere ble rørt til tårer. Koristene ble også tydelig berørt av denne spontankonserten. Det er under slike øyeblikk vi innser hvor mye musikken betyr både for koret, – og for tilhørerne.
En lang og innholdsrik dag var over, og før leggetid var det en liten samling i lobbyen. Disse samlingene er til slik at reiselederne/Liv kan gi ny informasjon, og slik at koristene kan komme med eventuelle spørsmål. Rett og slett en stemningsrapport. Etter møtet var det opp på rommene for å lade seg opp til morgendagen.

9.mars.

Igjen våknet koristene til strålende sol, og enda varmere temperatur enn dagen før. Denne dagen hadde koristene fri på formiddagen, så her kunne de disponere tiden slik dem selv ville. Noen valgte å dra på shopping/sightseeing i byen mens andre dro til Vatikanet. Der ble igjen en liten spontankonsert av gjengen som dro til Vatikanet. Noen hadde hørt oss på Youtube der spontankonserten fra 8.mars var blitt lagt ut. Det er ikke mange som kan skryte på seg at de har sunget på selveste Petersplassen, men det kan koristene i VIVA!
Timene på egenhånd gikk fort og inntrykkene var mange og store. Lunsj ble spist i byen, og her ble koristen Mariell hedret, da hun ble hele 18år! De ansatte på restauranten kom opp med trekkspill og kake, mens koret sang bursdagssangen. Det er viktig å gi ekstra oppmerksomhet når koristene fyller året, og spesielt når noen fyller år mens koret er på tur. Vi fikk også skryt av oppførselen vår, derfor fikk vi velge ekstra drikke og dessert!
Etter lunsj var det tid for konsert i selveste Pantheon. Det ble tid til en liten øvelse på utsiden før selve konserten. Blikkene ble automatisk dratt opp mot taket der den fantastiske åpningen er. Dette var et ganske mektig syn for oss alle. Det ble nok en vellykket konsert, med en helt spesiell akustikk. VIVA kan igjen si seg fornøyde med innsatsen. Kamilla gjorde en strålende jobb som solist, da hun sang solo a cappella og uten mikrofon midt inne i Pantheon!
Fornøyde korister trasket så ut i fra Pantheon, og var klare for de neste store opplevelsene på programmet. Det var nå planlagt en tur opp til Colosseum. Før denne tid fikk igjen koristene fritid, og måtte selv sørge for å møte opp ved Colosseum. Dette var noe de aller fleste klarte, utenom en gruppe på fire stykker fikk seg litt av et eventyr da de trasket seg vill i Romas gater. Opplevelsen ble håndtert bra og de fire så på det som en morsom hendelse i etterkant. De fikk jo tross alt sett mye mer av byen!
Middagen ble spist på en restaurant i nærheten av Colosseum, og etter dette var det en kort tur opp til hotellet igjen.

10.mars.

Glade og opplagte korister våknet igjen opp til en strålende dag og frokosten ble spist med god appetitt. Etter frokost måtte koristene pakke ned de fleste sakene sine, da bussen går fra hotellet til flyplassen klokken 03.15 på natta!
Denne dagen hadde koristene fri. Det ble da en felles tur til Borgheseparken, der koristene fikk oppleve alt fra flott natur, til fantastisk utsikt utover byen. Timene i parken gikk fort, og det var tid til å gå ned til sentrum igjen.
I sentrum fikk koristene utdelt penger slik at de selv kunne dele seg opp i grupper på minst tre og tre, og velge lunsjsted selv. Her var det også tid til å oppleve byen enda mer og flere fikk seg tid til en shoppingtur.
Senere på dagen var det felles oppmøte ves Spansketrappen. Der ble det igjen en spontankonsert for tusenvis av mennesker. Dette var utrolig givende og flere stoppet opp og lyttet til sangen som strømmet ut i fra glade og opprømte korister. Det ble hele tre sanger på trappene, før alle sammen måtte skyndte seg til metroen for å rekke middagen.
Middag ble spist på samme restaurant som der vi spiste lunsj på torsdag. Nå var det igjen pizza på menyen. Stemningen var på topp og koret er virkelig blitt en sammensveiset gjeng. Dette lover bra, da VIVA’s store 50 års jubileum står for tur 15.-17.juni som igjen fører til  fantastisk jubileumsfeiring!
Etter middag gikk turen hjem til hotellet, der koristene måtte pakke resten av sakene sine og legge seg tidlig slik at de var klare til en tidlig avreise.

11.mars.

Flere trøtte ansikter ventet da korister og voksne sto klare til avreise kl.03.00. De fleste sov på bussen og flyturen var en rolig affære. Koristene var slitne og fornøyde etter en fantastisk tur.
Ankomst på Sola var kl.11.20 og alle koristene kom seg trygt hjem igjen til foreldre som ventet spent på å få høre om alle opplevelsene koristene hadde fått under turen.

Tusen takk for oss Roma!

Tusen takk til alle reiseledere/gruppeledere som gjorde dette til nok en god og trygg VIVA-tur. Uten deres arbeid og innsats hadde dette aldri gått.
Spesielt takk til Liv, vår kjære dirigent, som har ledet koret
gjennom nok en tur. Uten hennes innsats under øvelser og konserter hadde koret aldri vært der det er i dag.

Skrevet av:
Mathilde Håheim Jørstad (17 år)