VIVA Spaniatur 23. til 28. mars 2019

Lørdag 23. mars kl. 09.45 var det oppmøte på Sola flyplass. Der var VIVA (34 jenter, 12-18 år)sammen med dirigent Liv H Særheim og de fire reiselederne Janne Vatne, Laura Scandellari Nilsen, Anne Berit Larsen og Robert Wilford klare for å dra til Spania. Vi skulle være med i den internasjonale korkonkurransen “Golden Voices of Montserrat” i regi av Fiestalonia i byen Lloret de Mar på Costa Brava-kysten i Catalonia. Der skulle vi konkurrere mot 17 kor fra Kazakhstan, Russland, Estland, Tyrkia, Litauen, Tsjekkia, Japan, Ukraina, Latvia og Chile.
Innsjekken gikk fint, alle kom seg gjennom sikkerhetskontrollen uten problemer. Først fikk vi beskjed om at flyet vårt var forsinket, men etter en stund fikk vi kontrabeskjed og vi kom oss avgårde til oppsatt tid. Vi klarte likevel å snike inn litt tid til øving på regi til konkurranse-sangene.
Første flytur gikk fint. Vi fikk servert kake og drikke. Etter en kort mellomlanding i Amsterdam, sto neste fly for tur. Også denne gangen fikk vi god mat, og hele VIVA var i godt humør da vi landet i Barcelona. Der sto en buss klar som skulle kjøre oss til Hotel Don Juan Resort. Vi kjørte gjennom Barcelona og nordover langs Costa Brava-kysten. Der var det mye fint å se. Da vi etter en og en halv time kom fram til Lloret de Mar, måtte vi vente på hotellet for å få rom-kort. Hele koret fikk rom i samme gang, og hadde nydelig utsikt til bassengområdet.
Etterat vi hadde pakket ut sto middag for tur. I hotellets restaurant var det mange i koret som ble overrasket over kaoset som møtte oss. Middagen var i et stort rom, og hadde buffet med mange ulike retter. Fordi det var lørdag, var det ekstra mange mennesker, og lange køer for å få seg mat. Dette skulle heldigvis roe seg utover oppholdet vårt. Etter en stund hadde alle i koret fått i seg mat. Etter middagen hadde Liv en god idé om å gå tur for å bli kjent i området. Vi gikk fra hotellet, langs gater og ned til stranden. Mange fikk også kjenne på vannet. Gruppene samlet seg til gruppesamtaler hvor vi delte tanker om den første dagen. Etterpå gikk vi tilbake til hotellet og la oss for å være opplagte til neste dag. Men det skulle vise seg å bli vanskelig å sove for vi bodde i 2.etg. rett over baren og der var det discotek til langt på natt!

Søndag 24. Mars var det frokost klokken 08.00 og alle ble vekket av reiselederne sine kl 07.00 for å stelle seg. Denne dagen skulle vi øve til konkurransen som var neste dag og vi skulle ha to øvelser til sammen. Etter frokost hentet alle kormappene sine og gikk ned til i hall San Marti på hotellet hvor vi først skulle øve fra 09.00 til 11.30. Øvelsen gikk fint, men vi hadde problemer med å holde tempo på enkelte av sangene. Vi kom gjennom alle konkurranse sangene, inkludert “Testament d’Amelia”, sangen til masterclass. Etter første øvelse gikk vi opp til spisesalen igjen og fikk i oss litt lunsj slik at alle fikk energi til neste øvelse som begynte klokken 14.00. Mellom lunsj og øvelse fikk vi litt fritid til å enten å sole oss ved bassenget, eller sjekke ut byen vi bodde i. Mesteparten valgte å sole seg, men de som gikk ut i byen fikk en fin opplevelse av hvordan det var der når sola skinte. Etter fritiden var det øvelse igjen og denne gangen hadde vi mest fokus på å lytte og uttrykke sangenes innhold mens vi sang. I tillegg gikk vi gjennom fellessangene “O vos Omnes” og “Regina Cæli” og til slutt den katalanske sangen “Testament d’Amelia” som vi skal synge i en privat masterclass.
Etter de to øvelsene kom en av oss på at vi burde holde en liten konsert ute på scenen ved bassenget. Der møtte oss et publikum som ble mer engasjerte etterhvert og vi fikk både applaus og skryt etterpå. Vi var sjøl ikke så fornøyde med egen innsats, det var vanskelig å høre hverandre så det ble både surt og urytmisk, men vi trengte nok en påminnelse på at vi måtte skjerpe oss før konkurransen i morgen, alt gikk ikke av selv selv.
Siden øvelsen sluttet cirka klokken 16.00 hadde vi fritid helt frem til middag klokken 20.00. De fleste av oss gikk ned til byen på litt shopping. To av reiselederne + Liv måtte møte på et informasjonsmøte sammen med representanter for de andre korene som deltok til festivalen.
I byen fant flere både souvenirs, snop og noen fine klær til å ta med hjem til Norge. Andre kjøpte seg en is til å spise ved stranda eller en god brus som de ikke har hjemme. Vi måtte alle gå minst tre og tre sammen og dermed var det ingen som forsvant og alle kom tilbake til hotellet til middag. Etter middagen samlet vi oss i grupper for å ha gruppesamtaler hvor alle fortalte hvordan de hadde hatt det. Vi fikk info om hva som skulle skje neste dag. Så var det rett i seng og sove slik at vi alle ble opplagte til konkurransedagen. I kveld var det heldigvis ikke musikk i baren så seint som forrige natt!

Mandag 25. Mars var den store dagen kommet, hvor vi endelig skulle få vise frem hva vi hadde øvd på siden etter adventskonsertene. Det var samme vekketid og frokost tid i dag og samme utvalg og spisested som dagen før: altså hotellet. Det var her vi hadde alle måltidene våre. Etter frokost gikk vi en tur til et monument som heter “La Dona Marinera”, “fiskerens kone”. Herlig med en tur slik at vi fikk oss litt frisk luft i hodet før vi skulle ha generalprøve før konkurransen.
På turen møtte vi koret Ondresek fra Tsjekkia. Det er et kor VIVA først traff i USA i 2014. De inviterte koret til Tjsekkia i 2015 og kom på gjenvisitt i 2016. Begge gangene bodde vi privat hos hverandre. Vi har konkurrert mot hverandre. En gang har Ondrasek vunnet, en annen gang har VIVA vunnet. Hvordan skulle det gå denne gangen? Dirigenten Josef Zajicek hadde tidligere lært oss sangen “Ubi Caritas”. “Vuelie” hadde de lært av oss. Nå sang vi disse to sangene sammen med dem i solskinnet oppe på toppen av utsiktsplassen i Lloret de Mar.
Tilbake på hotellet var vi klare for siste øvelse før konkurransen. Kl.1300 var det lunsj. Alle spiste fort opp maten, fordi vi skulle nemlig rett opp og hive på oss kordrakten for å være klare til å gå til Municipal Theatre hvor konkurransen foregikk. Alle korene møtte opp utenfor hotellet klokken 14.30 og gikk samlet opp. Vi var blitt litt kjent med et jentekor fra Japan. De var veldig smilende og vinket hver gang de møtte oss i sine blå matroskjoler.
Da vi kom frem fikk vi tid til litt mat og en liten lydprøve på cirka 5 minutter hvor vi sjekket alt det tekniske: plassering av pianoet, teipet plassering på golvet, regi og lyden i koret.
Klokken 17.00 startet konkurransen. Vi var nr. 9 av alle korene så vi hadde litt tid til å varme opp ute i varmen før vi gikk inn og fremførte de fire sangene: Carol of the bells, Ned i vester, Vuelie og Adiemus på scenen. Da vi sto på scenen lyste alle øynene mot hverandre. Hele koret satt igjen med en god følelse etter fremføringen og vi håpet at dommerne merket hvor engasjerte vi var. Utenfor teatret ventet folk fra festivalen for å intervjue og lage video med oss. Liv snakket begeistret om festivalen, Catalonia og konkurransen som vi hadde lyktes så godt i.
Etterpå gikk noen til hotellet, andre ble igjen og hørte på de andre korene i konkurransen.Vi hadde dermed fritid frem til middag klokken 21.00. Det hadde vært en fin dag som vi delte med hverandre før vi gikk og la, klare for en ny dag.

Tirsdag 26. Mars skulle bli en spennende dag. Vi ble vekket klokken 07.00 i dag også og hadde frokost klokken 08.00. Da frokosten var spist opp var det bare å ta på seg den lilla t-skjorten og gå ned til øvingslokalet for en felles Masterclass med alle de andre 17 korene. Masterclassen ble ledet av den kjente dirigenten, Josep Prats fra Barcelona. Det ble en lærerik økt til tross for varme forhold, mangel på stoler og dårlig lyd. Etter denne Masterclassen fikk vi fritid før lunsj som var klokken 13.00. Da var det mange som benyttet seg av muligheten til å få litt sol på kroppen. Etter lunsj gikk vi rett opp på rommene og skiftet til kordrakt for nå skulle vi synge utendørs ved City Hall. Vi sang fellessangene “O vos Omnes” og “Regina Cæli” som vi hadde lært av Josep Prats, i tillegg “Ned i vester” som vi sang alene. Været var nydelig, men det blåste veldig. Likevel ble nok mange gode og varme under kordrakten i 20 grader og sol. Etterpå gikk vi tilbake til hotellet mens vi sang noen av de afrikanske sangene på veien, noe befolkningen i byen likte godt.
Vi byttet til den lilla t-skjorten igjen og dermed var vi klar for en privatundervisning eller masterclass med Josep Prats. Her skulle vi synge sangen “Testament de Amelia”, en katalansk folkesang som Josep Prats hadde arrangert. Denne øvelsen gikk også veldig fint, gjerne bedre fordi vi hørte mer. Vi lærte nye oppvarmingsøvelser. Josep snakket mye om at de dype tonene måtte starte i hodet, ikke i brystet og at vi måtte ha mer støtte på tonen, slik at de sterke tonene ikke ble presset fram. Vi brukte mye tid på å lære oss katalansk uttale. Han likte godt hvor positive vi var og hvilken utstråling vi hadde.
Etter denne masterclassen gikk vi opp og skiftet klær og spiste vi middag. Etter middag kunne vi pynte oss og gjøre oss klar til Flamenco show om kvelden. Vi gikk til en konserthall der skulle vi se et flott show. Det ble både latter og sang under forestillingen, men det hele ble litt langtrukkent så det ble seint før vi var tilbake på hotellet. Da var det rett i seng og alle sovnet kjapt etter en lang dag.

27. Mars, Onsdag morgen startet koret nok en dag i Spania med en god frokost på hotellet. Deretter ventet bussturen opp til benediktinerklosteret Santa Maria de Montserrat hvor vi skulle opptre senere på dagen. Tiden i bussen ble brukt til felles oppvarming med jentekoret Ondrasek fra Tsjekkia, guiden fortalte mye, (noe Liv syntes var veldig interessant), men mange fikk tatt seg en lur før vi ankom de flotte fjellene. Der oppe var det en nydelig utsikt som flere tok bilder av.
Konserten i Basilikaen begynte kl. 13:15. Vi fikk høre både det verdensberømte guttekoret Escola Montserrat og de andre korene som deltok i konkurransen. VIVA sang “Ned i vester” og “Vuelie”. Etter opptredenen fikk koret fine tilbakemeldinger på den gode klangen i det store kirkerommet. Spesielt artig var det å høre etterklangen etter den siste tonen i Vuelie. Den varte i flere sekund!
Da vi var ferdige med å synge, gikk vi ut i sola og spiste den medbrakte lunsjen vår utenfor Basilikaen. Etter det øvde vi litt på opptredenen vår til gallakonserten senere på dagen, men øvelsen ble kortere enn planlagt da vi ble avbrudt av en av vaktene som sa at det ikke var lov å synge foran Basilikaen. Da gikk vi heller litt rundt på egen hånd i små grupper på minst tre stykker før vi reiste tilbake til hotellet.
På hotellet fikk vi en meget god middag, men vi måtte spise raskt, for like etterpå skulle vi opp til teateret hvor konkurransen hadde funnet sted to dager før. Der hadde vi først en øvelse før gallakonserten startet kl. 21:00. Her sang koret “Amavolovolo” og “Adiemus”. Vi fikk også gleden av å høre alle de andre korene som også var med i konkurransen. Sterkest inntrykk gjorde det japanske jentekoret. De sto stille som tinnsoldater, men sang himmelsk!
Tilslutt sang alle korene de to sangene sammen; “O vos Omnes” og “Regina Cæli” med Josep Prats som dirigent. Vi sto som sild i tønne. Så kom det vi alle ventet på resultatene av konkurransen: den flotte konfransieren i en lang, glinsende kjole leste så opp resultatene. Vi kom ut av teateret med store smil: Vi hadde vunnet 1.pris i klassen “Academic singing”. Det japanske koret fikk hedersprisen. VIVA fikk 93,5 poeng, Ondrasek fikk 91,9 poeng! Både korister, Liv og reiseledere var nok passe slitne, men kjempelykkelige, da vi kom tilbake til hotellet rett før midnatt!

Torsdag 28. Mars siste dagen var kommet, var det vekking senere enn vanlig, vi fikk nemlig sove helt til klokken var 07.30 og frokost var ikke før 08.30! Frokosten var god denne morgenen også og alle spiste seg mette. Etterpå var det pakking, for vi skulle sjekke ut av hotellet klokka 10.00. Bagasjen ble plassert på et rom før vi samlet oss ved bassenget. Det var fint vær og vi skulle snakke litt om turen og få informasjon om resten av dagen. Liv oppsummerte det vi var blitt enige om i gruppesamtalene før vi dro og om vi hadde lyktes med det og om planene var for resten av koråret. Deretter gikk alle til gruppesamtaler før de fleste tok en tur på byen mens noen slappet av ved bassenget.
Rett før avreise manglet noen korister. Det viste seg de hadde gått seg vill. Men de nådde bussen før avreisen fra hotellet til flyplassen! Bussturen noe over en time.
Vel framme på flyplassen sjekket vi inn cirka klokken 15.00. Etter det fikk vi litt tid til å kjøpe drikke til flyturen før en lang reise hjem. Klokken 17.20 gikk flyet fra flyplassen i Barcelona og vi landet på Sola, rundt klokken 23.40, en time etter oppsatt ankomsttid. Flyturen brukte vi til å fylle ut evalueringsskjemaet for turen.
Vi kom hjem trøtte og glade, klar for en dag på skolen neste dag før vi kunne slappe av i helgen.

Alle koristene takker for en kjempefin tur, med kjekke reiseledere, gruppeledere og ikke minst Liv som sto på gjennom hele turen. Etter flott innsats på turen tok vi en velfortjent påskeferie – men etter å ha sunget på kirkekonsert i Sandnes kirke!

Skrevet av Ingvild Helland, 15 år, Emma Dahle, 16 år, Maria Rakvåg, 14 år og Maren Skaar WIlford,15 år